Webcast med afrosvenska kvinnors perspektiv får boost av Make Equal

3 maj 2016

Webcast med afrosvenska kvinnors perspektiv får boost av Make Equal

Sauda Luzze från Botkyrka, Stockholm är en av de många unga som tog chansen att förverkliga sitt projekt för ett mer jämställt samhälle. Nu tilldelas Luzze 15 000 kronor och en handplockad mentor av Make Equal Projects för sitt projekt som ska utmynna i en webcast där jämställdhet och internaliserad rasism lyfts upp.

Projektet Afroboost är en webcast som fokuserar på jämställdhet och internaliserad rasism. Tanken är att skapa kunskap och medvetenhet kring de svårigheter, hinder och möjligheter som unga afrosvenska kvinnor möter i sin vardag. Målet är att hitta lösningar tillsammans.

Det behövs en plattform där afrosvenska ungdomar möts för att dela med sig av sina erfarenheter och historier som berör internaliserad rasism. Projektet vänder sig till en kvinnlig rasifierad målgrupp som går igenom en fas där man ifrågasätter sin identitet, etnicitet, ras och kön, säger Sauda Luzze, projektledare.

Webcasten går ut på att en samtalsgrupp som består av cirka 15 afrosvenska kvinnliga ungdomar i åldrarna 15-25 varje månad diskuterar kring olika teman. Webcasten kommer att sändas live på en Youtube-kanal som är öppen för allmänheten.

Den vardagsrasism man möter som afrosvensk kvinna skapar både frustration och irritation, men man tvingas dölja den för att kunna ta sig vidare. Jag vill skapa en diskussion kring varifrån den frustrationen kommer och att den faktiskt kan leda till psykisk ohälsa i form av exempelvis stress och depression, fortsätter Sauda Luzze.

Make Equal Projects är ett projekt som är till för att unga som brinner för jämställdhet ska få möjlighet att genomföra sina idéer och vara med i förändringen mot ett jämlikt och jämställt samhälle. Projektet drivs av Make Equal och finansieras av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällefrågor, MUCF.