Upprop och manifestation för förbud mot rasistisk organisering

3 juli 2017

Den nazistiska och våldsbejakande organisationen Nordiska motståndsrörelsen har i år getts plats att delta i Almedalsveckan. Make Equal tar tillsammans med ett 70-tal andra organisationer ställning för lagstiftning mot rasistiska organisationer. Samtidigt uppförs en installation av skor i Almedalsparken, för att påminna om konsekvenserna av att inte protestera mot nazister. Sverige skrev under FN:s konvention om avskaffande av alla former av rasdiskriminering redan 1971. Enligt konventionen ska anslutna länder förbjuda rasistiska organisationer och göra det straffbart att sprida rasistiska idéer. Men Sverige har, 46 år senare, inte gjort lag av konventionen.
Den pågående normaliseringen av rasism är förödande för vår demokrati, och vi har sett i historien vilka konsekvenser det kan få. Vi behöver göra mer innan det är för sent och vill uppmana alla politiker att ta tydlig ställning i lagfrågan, säger Kristina Wicksell från jämlikhetsstiftelsen Make Equal.
Uppropet som publiceras i Aftonbladet Debatt har fler än 70 undertecknare, bland dem förintelseöverlevarna Hédi Fried och Livia Fränkel, samt företrädare för Streetgäris, Sveriges Elevkårer, Teskedsorden, Akademikerförbundet SSR, Friends, Black Coffee, Sverok, Raoul Wallenberg Academy, RFSL, och Judiska Ungdomsförbundet.   Samtidigt uppförs en installation på plats i Almedalen i form av hundratals skor. Det bärande temat är Martin Niemöllers dikt, som på fyra rader beskriver vikten av att bekämpa nazism innan det är för sent. Dikten är tryckt på en skylt som placerats ut tillsammans med skoinstallationen och alla aktiviteter kopplade till uppropet för lagstiftning mot rasdiskriminerande organisationer samlas under hashtaggen #ochjagprotesterade.   Kontakt: Kristina Wicksell, , 070 644 08 62 Debattartikeln: http://www.aftonbladet.se/debatt/a/zq8lO/forbjud-nazistgrupper--och-lar-av-historien   skoinstallation.webb