Specialpoddavsnitt om ordningsvakter och rasprofilering

13 augusti 2019

Hur är det att bli rasprofilerad i en passkontroll? Hur känns det när människor svarar dig på engelska när du pratar svenska med dem? Hur känns det att i andras ögon vara “den farliga bruna mannen” och hur gör icke-vita killar för att inte framstå som hotfulla? Podcasten Allt vi inte talar om går på djupet med de här frågorna i en podcast som bland annat är inspelad i en amerikansk passkontroll.  Podcasten Allt vi inte pratar om gör ett specialavsnitt om myten om den farliga bruna mannen. I podcasten medverkar män med egen erfarenhet av rasprofilering, ordningsvakter och vd:n för Securitas. Lyssnarna får ta del av en inspelning av när poddens producent Tanvir Mansur skiljs ut från sitt sällskap på en flygplats i USA för förhör. Det är en erfarenhet han delar med många icke-vita, men som sällan dokumenterats. Lyssnarna får också höra hur icke-vita killar rör sig i butiker, säkerhetskontroller och så vidare för att visa att de inte är ett hot.  Utdrag från podcasten:
“Om man är i ett visst område där det bor folk som blir rasifierade och det är dem du alltid kontrollerar och det är bara dem du griper, då kommer du att tänka att det är högre risk att det blir ett gripande när det är en person som blir rasifierad. Och om du inte diskuterar varje grip, om du inte alltid checkar dig själv som ordningsvakt och polis, så kommer du att upprätthålla det systemet av att människor som blir rasifierade ses som hot.” (Ali, ordningsvakt)
Övervåld från ordningsvakter är ett fortsatt aktuellt ämne, och i podden ifrågasätts bland annat den 80 timmar korta utbildningen av ordningsvakter. 
“När utbildningen är så kort, då måste man ju öva på allmänheten för att bli en duktig ordningsvakt.” (Jenny Bengtsson, före detta ordningsvakt)
Samtidigt får ordningsvakter utökade förordnanden från Polisen och tar därmed en allt större roll i samhället. Förra veckan meddelade Stockholms stad att de beslutat att tillsätta totalt 100 nya ordningsvakter under 2019. 
Debatten om rasprofilering och övervåld har pågått länge, men jag har saknat berättelserna om hur det faktiskt är för den som utsätts och hur det blir så här. Det handlar om mänskliga rättigheter och det handlar om vilket samhälle vi vill ha, säger podcastens programledare Thor Rutgersson.
“Allt vi inte pratar om” är en förlängning av #killmiddag, ett tidigare initiativ från Make Equal, skapat för att bredda och fördjupa samtalet. Projektet “Allt vi inte pratar om – idrott och fritid”, syftar till att motverka machokultur, sexism och trakasserier inom fritids- och idrottssektorn. Projektet “Allt vi inte pratar om”  stöds av Svenska Postkodstiftelsen. #alltviintepratarom Länk till avsnittet: http://alltviintepratarom.se/sasong-2/ För mer information, bildmaterial och kontakt med deltagarna i avsnittet: Intervjuer och press: Thor Rutgersson, programledare 0730- 73 27 31, Övergripande frågor och projektinformation: Henrik Teljfors, projektledare: