Rubrik: Make Equal uppmanar till skärpning på internet

9 maj 2017

Hot och hat som sker på internet tas inte på allvar, varken av allmänheten eller av rättsväsendet. Detta trots att näthatet är ett stort och utbrett problem, där många, framförallt vuxna, inte tar ansvar för sitt eget beteende på nätet. Det menar jämlikhetsstiftelsen Make Equal som idag släpper Skärpning - en satsning mot näthat och för ett inkluderande nätklimat. Make Equal har lång erfarenhet av att opinionsbilda kring bland annat jämlikhet, normkritik och antidiskriminering. Stiftelsen ligger bland annat bakom initiativ som Fatta-rörelsen, Killmiddag och Twitterklänningen. Nu vill de hitta lösningar på ett aktuellt problem som även drabbat dem själva, nämligen näthat. Ett viktigt perspektiv i satsningen är att flytta fokus från de värsta trollen och hatarna. De vill skapa ett samtal om det egna ansvaret för klimatet på internet.
Vi börjar med den stora gruppen, de som inte själva initierar hatiska trådar på nätet men som hakar på, lajkar, delar och kommenterar. Och vår erfarenhet är att tonläget faktiskt är en större utmaning bland vuxna än ungdomar. Vi vuxna måste börja med oss själva, säger Kristina Wicksell, projektledare Skärpning och utbildningssamordnare Make Equal.
Make Equals projekt Skärpning finansieras av Arvsfonden och kommer att ha tre huvudsakliga delar under de kommande åren. Den första är att ta fram verktyg och guider för vad du kan göra om du blir utsatt på nätet. Den andra är hur du kan vara ett stöd och en allierad med de som utsätts. Och den tredje handlar om att lära ut hur vi själva kan bete oss på nätet.
Idag har vi äntligen ett utbrett samtal om hot och hat på nätet. Det som behövs nu är att ta fram handgripliga lösningar och metoder för hur vi alla kan skärpa oss, förstå att internet är på riktig och börja agera som det, säger Ida Östensson, projektledare Skärpning och ordförande Make Equal.
Kontakt: Kristina Wicksell 070 644 08 62 Ida Östensson 070 544 07 98 www.skarpning.nu Pressbilder finns på: http://skarpning.makeequal.se/kontakt/