Nytt verktyg möjliggör digital polisanmälan mot näthat

31 maj 2019

Var fjärde internetanvändare i Sverige uppger att de undviker att uttrycka sina politiska åsikter av rädsla för näthat, och en av tre unga har utsatts för näthat. Samtidigt uppger många att de inte anmäler hot och hat de får på internet. Jämlikhetsstiftelsen Make Equal vill genom ett nytt verktyg korta stegen för att polisanmäla näthat och samtidigt sätta press på polisen att ta hat och hot på internet på allvar.
- Idag går det inte att anmäla näthatsbrott via polisens hemsida, såsom man kan göra vid till exempel stöld eller kontokortsbedrägeri. Däremot finns det ett beslut från justitieombudsmannen som innebär att polisen har skyldighet att ta upp anmälningar som kommer till dem – oavsett hur. Vi har därför kopplat verktyget till polisens registrator-mailadresser vid de olika polisregionerna, dit den färdiga anmälan skickas, säger Kristina Wicksell kommunikationsansvarig på jämlikhetsstiftelsen Make Equal.
Funktionen är en del av det digitala stödverktyget Näthatshjälpen som släpptes i början av maj. Det ger råd och stöd till personer som utsatts för näthat – samt ger organisationer hjälp att förebygga näthat. Polisanmälningsfunktionen som lanseras idag är framtagen för att vem som helst på ett enkelt sätt ska kunna göra en anmälan direkt på internet, och är utformad med hjälp av experter för att all nödvändig information ska hämtas in. Förutom att underlätta för brottsutsatta hoppas Make Equal att verktyget kan få fler att anmäla och på så sätt tvinga rättsväsendet att ta näthatsbrott på större allvar.
- Mörkertalet för olika former av näthatsbrott är stort – och att gå till en polisstation eller ringa till polisen är både tidskrävande och en psykologisk tröskel för många. Nu när vi släpper denna funktion hoppas vi förstås att alla de som vanligtvis inte brukar anmäla gör det, så att polisen får upp ögonen för hur stort demokratiproblem det här är. 96 procent av alla anmälningar kopplat till näthat läggs ner av åklagare eller polis, vilket bevisar att det behövs både mer resurser och ökat kunskap om detta, menar Kristina Wicksell.
Länk till verktyget: https://nathatshjalpen.se/crime-report/ För mer information, kontakta: Kristina Wicksell, kommunikationsansvarig Make Equal 070 644 08 62,