Nu lanseras verktyget som ger besked om hur just din riksdagskandidat ställer sig till Sverigedemokraterna

27 augusti 2018

Vilka partier kan tänka sig att samarbeta med Sverigedemokraterna efter valet? Det är en av valrörelsens mest debatterade frågor. Därför har jämlikhetsstiftelsen Make Equal ställt frågan individuellt till 607 kandidater till riksdagen. Resultatet presenteras öppet och fullt sökbart i verktyget Valkodex.se Valkodex har tagits fram på initiativ av Make Equal och utvecklats i samarbete med digitaliseringsbyrån Iteam. Syftet är enkelt: Att avkräva riksdagskandidater ett personligt ansvar för hur de tänker förhålla sig till Sverigedemokraterna efter valet den 9 september. Frågan som skickats ut till 607 riksdagskandidater är: "Lovar du att göra ditt yttersta för att Sverigedemokraterna inte ska få inflytande över Sveriges regering efter valet?” På Valkodex.se redovisas svaren allt eftersom de kommer in så att väljare lätt kan se hur enskilda kandidater från deras valkrets ställt sig. Har de svarat ja, nej eller har de valt att inte svara alls?
– Vi vet att detta är en avgörande fråga för många väljare. Principer betyder ingenting förrän de prövas, och just nu är det svårt att veta vem man kan lita på. Vem som står fast vid sina värderingar även när ett samarbete kan vara vägen till regeringsmakten?, säger Kristina Wicksell, kommunikatör på Make Equal.
Målet är dels att väljarna får ett löfte och därmed kan känna sig tryggare i vilka kandidater de väljer att personkryssa i valet, men också att politikerna får möjlighet att ta ställning och reflektera över sin egen roll och sin egen stora möjlighet att påverka den pågående attitydförskjutningen kring Sverigedemokraterna och deras inställning till mänskliga rättigheter.
– Det är glädjande att se hur svaren redan börjat rasa in, inte minst när de kommer från partiledare och/eller statsråd. Vi hoppas så klart att alla tillfrågade kandidater ska svara, men även att avstå från att svara på en fråga ger ju en indikation på var kandidaten står. Vi hoppas därför att få in svar från alla som fått frågan så att väljarna inte behöver dra egna slutsatser, säger Kristina Wicksell.
Om undersökningen: Vi har valt ut de tre översta kandidaterna i alla valkretsars riksdagslistor för Socialdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet, Vänsterpartiet, Liberalerna, Miljöpartiet och Kristdemokraterna samt Feministiskt initiativs kandidater (totalt 607 stycken). De har fått ett personligt mail där de fått möjlighet att svara ja eller nej på frågan. Valkodex.se uppdateras allt eftersom kandidaterna svarar. Se resultatet på valkodex.se För mer information: Kristina Wicksell, Make Equal 070 644 08 62