Normbrytande lajv sätts upp i Västerås

3 maj 2016

Under november månad kommer ett fyra dagar långt lajv med fokus på könsnormer och könat förtryck att gå av stapeln på Rävnäs lägergård utanför Västerås. Lukas Renklint från Uppsala står bakom arrangemanget som går under namnet Sigridsdotter. Renklint är en av de många unga som tog chansen att förverkliga sitt projekt för ett mer jämställt samhälle. Nu tilldelas Renklint 20 000 kronor och en handplockad mentor av Make Equal Projects för sitt projekt.

Lajvet är inspirerat av romanen Egalias döttrar av Gerd Brantenberg och syftet är att skapa en möjlighet för människor att uppleva ett annat perspektiv på könsnormer. Genom att låta deltagarna prova på att leva i ett kvinnostyrt samhälle så är förhoppningen att deltagarna ska lämna lajvet med en större insikt om hur det traditionellt manligt styrda samhället fungerar.

Det är svårt att tänka sig in i någon annans position. Jag har upplevt att mina vänner med erfarenhet av att leva som kvinna ofta ser och förstår subtila delar av det patriarkala förtrycket som är svårt att se utan att ha upplevt det. Det väckte idén att skriva ett lajv där spelarna får testa en annan maktposition än de har i verkligheten för att förhoppningsvis bidra till en fortsatt feministisk diskussion, säger projektledare Lukas Renklint.

Lajv är en en form av interaktiv teater där varje deltagare tilldelas en roll som spelas under hela perioden som lajvet pågår. I detta fall kommer lajvet att pågå under fyra dagar i november och hålla till på Rävnäs lägergård utanför Västerås.

Med stödet från Make Equal Projects kan vi nu göra lajvet tillgängligt för fler och till en betydligt lägre deltagaravgift än vad vi annars hade kunnat erbjuda, det känns så jävla vackert, fortsätter en glad Lukas Renklint.

Make Equal Projects är ett projekt som är till för att unga som brinner för jämställdhet ska få möjlighet att genomföra sina idéer och vara med i förändringen mot ett jämlikt och jämställt samhälle. Projektet drivs av Make Equal och finansieras av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällefrågor, MUCF.