Make Equal lanserar killmiddag.se

27 oktober 2016

Sommaren 2016 kantades av många uppmärksammade våldtäktsfall och ofredanden, vilket skapade en debatt som engagerade många. Stiftelsen Make Equal bestämde sig för att fånga upp frustrationen kring allt som hände och samtidigt sätta fokus på de destruktiva manlighetsnormerna som leder till sexuellt våld. Resultatet? Killmiddagar runtomkring i hela Sverige. Enligt brottsförebyggande rådet är 97 % av de anmälda förövarna inom sexualbrott män, och män utgör 60 % av de som utsätts för våld. Av de som tar sitt liv är 70 % män och var femte man saknar en nära vän att prata med. I veckan släpptes även en avhandling från Umeå universitet som visar att många killar har svårt att prata om sina känslor och att våga prata med någon man litar på kan ge bättre hälsa.

De senaste månaderna har Make Equal uppmärksammat behovet av att tala om destruktiva mansnormer och responsen har varit enorm. Vi kontaktas dagligen av män som uttrycker en önskan om att förändra relationer och föra djupare samtal med andra män, säger Niklas Berg, jämlikhetsexpert på Make Equal.

Sedan i juli 2016 har killmiddagar arrangerats av alltifrån privatpersoner, föreningar till festivaler. Ögonblicksteatern i Umeå har hittills arrangerat nio killmiddagar.

Vi vill problematisera samtiden genom att vara en del av en större rörelse. Vår nuvarande produktion KILLARNA handlar om vänskap och maskulinitet. Vi har fått bekräftat från både unga och vuxna män att de samtal som #killmiddag bidrar till är något som saknats i deras liv och behövs mer. Många är trötta på de roller som begränsar dem i sina liv, berättar Stefan Andersson från Ögonblicksteatern.

Idag, den 26 oktober, lanserar stiftelsen Make Equal hemsidan www.killmiddag.se. Killmiddag finns till för de som vill kanalisera sin frustration, få en chans att knyta nya kontakter och en möjlighet att prata om sådant som de vanligtvis inte skulle prata om. På hemsidan finns samtalsguider och en kort informationsfilm om hur en killmiddag kan se ut. Kortfilmen visar att killmiddagar kan arrangeras på många olika sätt, i form av nudlar framför Skype med en bekant lika gärna som i form av en finmiddag med flera vänner. Huvudsaken är samtalet. Kontakt: Ida Östensson Ordförande Make Equal 070 544 07 98