Lösningar på dagens jämställdhetsproblem när unga får bestämma

6 oktober 2014

Make Equal (gör jämställt) är en unik chans för unga att med ekonomiskt stöd samt en tilldelad mentor kunna genomföra sina jämställdhetsprojekt. Fram till den 16 november får unga mellan 13-25 år skicka in sina egna idéer via hemsidan www.makeequal.se och genom en omröstning tävla om att få dela på 100 000 kronor för att sedan förverkliga sina projekt. I början på 2014 drog stiftelsen Crossing Boarders igång projektet Make Equal med mål att hjälpa unga att förverkliga sina egna jämställdhetsprojekt. Efter en väldigt lyckad omgång som avslutades innan sommaren satsar Crossing Boarders nu på en andra omgång av projektet. Make Equal är en satsning för unga som brinner för jämställdhet. Tanken med Make Equal är att uppmuntra alla idéer om jämställdhet och mångfald. Det är ett rikstäckande projekt med målet att nå en så blandad grupp unga som möjligt.
Vi har alltid vetat att unga har så enormt mycket att ge och sitter på väldiga innovativa resurser, detta fick vi bekräftat under första omgången av Make Equal. Ett 50-tal fantastiska idéer skickades in och vi förväntar oss minst lika många nu andra omgången, säger Emma Pettersson, projektledare för Make Equal.
Make Equal är ännu ett lyckat projekt i raden av många andra som Crossing Boarders tidigare uppmärksammats för. Bland annat stod Crossing Boarders bakom världens första jämställdhetstest på Twitter, twee-q.com, som spridit sig till över 100 länder, Fatta-rörelsen som kämpar mot sexuellt våld och för samtycke i praktik och lagstiftning och Twitterklänningen som genom en klänning med LED-display tog ungas röster till Almedalen. Make Equal är en fortsättning på att få ungas röster hörda.
Make Equal gav oss både medel att kunna nå ut till fler genom marknadsföring samt en ovärderlig kontakt i form av vår mentor Tomas Wetterberg, särskilt sakkunnig ijämställdhet enheten för social hållbarhet länsstyrelsen östergötland. Tomas har hjälpt oss med olika saker, men framförallt kunskap om ämnet och feedback på idéer, berättar projektgruppen Hur gör man!.