KILLMIDDAG MED SEX PÅ AGENDAN UNDER ALMEDALEN

2 juli 2017

  För exakt ett år sedan startades initiativet killmiddag genom en statusuppdatering på Facebook. I lördags gick Bråvalla ut med att de stänger ner sin festival på grund av övergreppen. Idag arrangeras en killmiddag på Almedalen för män med makt. Den 2 juli 2016 delade Ida Östensson, grundare av jämlikhetsstiftelsen Make Equal och samtyckesrörelsen Fatta, en statusuppdatering i ren frustration över festivalövergreppen. I lördags gick Bråvalla ut med att de stänger ner sin festival på grund av övergreppen med uttalandet ”Det är fan inte okej. Vi accepterar det inte på vår festival”. Idag arrangerar Studieförbundet Bilda och jämlikhetsstiftelsen Make Equal en killmiddag i Visby under Almedalsveckan för män med makt.
Festivalövergreppen kommer inte ta slut. Övergrepp, var de än sker, kommer inte ta slut, förrän vi hittar sätt att komma åt den destruktiva mansrollen. Där är konceptet killmiddag ett sätt för män att börja med sig själv, säger Kristoffer Fredriksson från studieförbundet Bilda.
Ett 40-tal män kommer idag att över en middag få prata om sex och vänskap. Tanken med middagen är, förutom att männen på plats ska få möjlighet att prata om sånt de vanligtvis inte pratar om med andra män, är att de ska ta konceptet vidare i sina verksamheter och i sin vardag.
Vi är så glada över att det var ett sådant tryck på killmiddag på Almedalsveckan. Om alla de 40 män som deltar tar killmiddag vidare i sina verksamheter har vi fått en stor boll i rullning, säger Ida Östensson grundare av Make Equal.
Några klara deltagare är Jakop Dalunde, Miljöpartiet, Kent Wisti, präst och konstnär, Magnus Jägerskog, generalsekreterare på Bris, Hans Linde, förbundsordförande på RFSU, Emanuel Karlsten, journalist och bloggare, Magnus Aspegren, VD på Riksteatern, Joakim Rindå, verksamhetsutvecklare och regissör på Riksteatern, Musse Hasselvall, skådespelare, kampsportsprofil mm, Tobias Baudin, förbundsordförande på Kommunal, Robert Hannah, Liberalerna, Anders Danielsson, generalsekreterare Röda Korset, Robert Svensson, VD på Lennox PR, Janne Elvelid, Public Policy Manager på Facebook, Houman Sebghati, Inter Sektion, Carl Strömfelt, "Tyst manlig protest", Lars Bergqvist, Byggcheferna, Kenneth Nilsson, kommunstyrelsens ordförande på Örebro kommun, Albert Edman, utvecklingsstrateg på Umeå kommun. Förutom dessa finns även representanter från FATTA, Under Kevlaret, TNKVRT, Global Utmaning, UNF - Ungdomens Nykterhetsförbund, LO/Hotell- och Restaurangfacket, Fler Unga, Jagvillhabostad.nu, Sveriges Elevkårer, Stockholms Läns nykterhetsförbund, Språksam AB, Patent- och Registreringsverket, The Fair Loan Project AB, Aktuell Hållbarhet, Liberala ungdomsförbundet i Uppsala län, Stiftelsen AllBright, Janne Nordstedt Consulting, Sveriges elevråd - SVEA, Mashhour Group och Föreningen Tilia närvarande. Om Killmiddag Killmiddag är ett sätt för män att i en trygg miljö kunna umgås och prata om hur det är att vara man utifrån olika teman. Hittills har ett hundratal killmiddagar arrangerats runt om i landet, och nu är det dags även i Almedalen. Initiativet startades av Make Equal som en reaktion på frustrationen som väcktes av de sexuella övergreppen på sommarens festivaler. Ambitionen med Killmiddag är att ge killar och män chansen att börja med sig själva i kampen för ett jämställt och jämlikt samhälle. I Almedalen arrangeras Killmiddag av Studieförbundet Bilda och Make Equal. Datum och tid: 3 juli kl. 17:00 Lokal: Församlingshuset (Visby domkyrkoförsamling), Norra kyrkogatan 2.   Kontakt Ida Östensson, Make Equal 070 544 07 98 Kristoffer Fredriksson, Studieförbundet Bilda 072-854 12 99 killmiddagalmedalen