Fullbokat läger lockar världskända förebilder

28 maj 2014

På torsdag smäller det! Då invigs Crossing Boarders Camp på Hamnmagasinet i Umeå. Crossing Boarders Camp 2014 är ett läger för alla som definierar sig som tjej mellan 13-18 år. Under fyra dagar kommer deltagarna att få testa på fyra olika fritidsyttringar i syfte att fler ska få en aktiv och meningsfull fritid. Yttringarna som kommer att erbjudas i samarbete med lokala föreningar är LAN, Jujutsu, Boxning och Parkour.
– Vår ambition med Crossing Boarders Camp är att skapa världens mest inkluderande läger där vi testar metoder som vi vanligtvis utbildar andra i. Vi vill inte bara snacka utan även göra så att vi vet att det vi lär ut fungerar i praktiken. Med campet vill vi även utmana föreställningar om vilken slags fritid som finns förvem samt bryta föreställningar och begränsande normer som hindrar jämställdheten, säger Sara Bargell, projektledare på Crossing Boarders.
Inför Crossing Boarders har rekryteringen av deltagare varit en viktig del eftersom en målsättning är att nå personer som av olika skäl befinner sig långt ifrån att ha en aktiv fritid. Bland annat har vi besökt hem för ensamkommande flyktingbarn och träffat skolelever som är nyanlända till Umeå. Effekterna av det aktiva rekryteringsarbetet har inte uteblivit och campet är sedan flera veckor tillbaka fulltecknat. En annan viktig del i Crossing Boarders Camp är att visa på förebilder från de olika yttringarna som inspiration och pepp. Intresset för att komma till campet har varit stort och vi är stolta över att bl.a. presentera Klara Svensson, proffsboxare, Linda Tablerman, Ju Jutsu-tränare med svart bälte, Kerstin Alex, spelkritiker för Alftonbladet och P3 och vår långväga gäst Mandy Lam, parkourförebild från Toronto.
– Fritidssektorn är fortfarande ojämställd och inom de flesta fritidsyttringar finns en tydlig könssegregation, detta vill vi vara med och bryta genom campet. Ett viktigt steg för att lyckas med det är att visa upp framgångsrika förebilder vars berättelser kan inspirera och synliggöra möjligheterna som faktiskt finns. Uttrycket ”kan hon så kan jag ” passar utmärkt här, säger Sara Bargell, projektledare för Crossing Boarders Camp innan hon fortsätter med förberedelserna inför campet.
Söndagen den första juni avslutar vi campet med ett offentligt arrangemang, Jump In. Då kommer campdeltagarna visa upp vad de har lärt sig tillsammans med förebilderna. Alla som är nyfikna på Parkour, Ju Jutsu, LAN och Boxning är välkomna till Broparken för att själva Jump In och testa på aktiviteterna samt träffa våra lokala, nationella och internationella förebilder. Om oss Crossing Boarders är en snabbt växande stiftelse från Umeå som jobbar lösningsfokuserat och nytänkande med jämställdhet och inkludering utifrån den egenutvecklade metoden Jämställdhetseffekten. De föreningar utöver Crossing Boarders som deltar under veckan är Umeå Parkourförening, UmeLAN, Umeå Legend Club och Umeå Budoklubb. Dessa har under våren utbildats i Crossing Boarders metoder och har samtliga börjat arbeta aktivt med att inkludera fler tjejer till de egna verksamheterna.