Förlåtboten gör det möjligt att be internet om ursäkt

17 januari 2018

I dag lanseras kampanjen #förlåtinternet av jämlikhetsstiftelsen Make Equal: en vänlig uppmaning att granska sitt eget beteende på nätet och att säga förlåt för det en ångrar. #förlåtinternet är en del av Make Equals projekt Skärpning, som jobbar lösningsfokuserat för ett inkluderande nätklimat och emot näthat. Kampanjens förlåtbot har som uppdrag att hjälpa alla som är aktiva på internet att reflektera över sitt eget beteende.
– För att få ett bättre nätklimat krävs framför allt två saker: att alla vi som är på internet granskar oss själva, och att vi är beredda att förlåta varandra. Man måste få ångra sig och bli snällare på internet om man vill det, säger Kristina Wicksell, projektledare och föreläsare på Make Equal.
Förlåtboten leder samtalet som handlar om drev och nätkurage, tonläge och ordval. Skulle en sedan upptäcka att en ångrar något hjälper förlåtboten till med att formulera en ursäkt, och att dela den i sociala kanaler.
– De allra flesta av oss tycker att det är svårt att medge fel och säga förlåt. Förlåtboten är som en snäll låtsaskompis som hjälper oss på vägen. Vi vill med #förlåtinternet starta en folkrörelse för ett förändrat beteende på nätet, där särskilt fler vuxna inser att internet är på riktigt, säger Kristina Wicksell.
Länk till förlåtboten: www.förlåtinternet.nu 171001_forlatbot               Kontakt: Kristina Wicksell, , 070 644 08 62 Mer information och länk till kampanjfilm: http://skarpning.makeequal.se/forlatinternet/