Fem år av lösningsfokuserad kamp

28 april 2015

Du kanske hört talas om Fatta-rörelsen som kämpar mot sexuelt våld och för samtycke? Om den twittrande klänningen på Almedalsveckan som lät ungas röster komma till tals? Kanske har du testat hur jämställt du twittrar på twee-q.com? Eller så har du kanske sett en “sitt-toalett”-sticker på någon toalett inom ramen för kampanjen Skit i kön? Men du kanske inte vet vilken organisation som ligger bakom allt? Idag firar jämställdhetsstiftelsen Crossing Boarders fem år av lösningsfokuserad kamp. Stiftelsen grundades av Ida Östensson, då hon fått nog av att samhället fastnat i ATT de borde jobba mer jämställt och inkluderande – utan att veta HUR. Östensson bestämde sig för att starta en stiftelse som med metoder och lösningar bara skulle fokusera på HUR. Stiftelsen som startades i Umeå är numera nationell med utbildare, ambassadörer och personal spritt från norrbotten till Skåne. Förutom att bedriva nytänkande och innovativa kampanjer så har stiftelsen utbildat över 10 000 personer i metoden Jämlikhetseffekten, arrangerat och medverkat på ett 20-tal läger, startat en fond där de delat ut 100 000-tals kronor samt mentorer till unga med jämställdhets och inkluderingsfokus och startat, drivit och deltagit på ett 10-tal andra metodutvecklande projekt såsom Gender Co-op, Flickaplattformen, Axxess Umeå och Fatta Man.
Idag ser jag tillbaka på fem års kamp av skratt, blod, glädje, svett, förändrings och tårar-kamp för ett jämställt och inkluderande samhälle. Är det något jag lärt mig under dessa år för att orka på sikt så är det vikten av att se tillbaka, vara stolt och fira! Och det vill vi göra med så många som möjligt via vår jubileumssajt, säger Ida Östensson, grundare av Crossing Boarders.
Stiftelsen firar de första fem åren med en jubileumssajt med en film där ett 30-tal profiler och människor som varit i kontakt med Crossing Boarders på olika sätt kort berättar vad Crossing Boarders betyder för dem. På sajten kan även människor gå in och lämna ett eget meddelande om till stiftelsen.
Några av personerna som deltar i filmen är Bianca och Tiffany Kronlöf, Per Schlingman, Nathalie Cleo Missaoui, Rosanna Dinamarca och Marianne Rundström. Jag tycker att ni på Crossing Boarders är fantastiska för att ni bedriver en jämställdhetskamp som inte har några gränser och ni bedriver det på så många olika sätt. Ni nöjer inte med lika lön utan ni går förbi det och ni ser problematik som man inte hade sett om det inte vore för er. William Spetz, Skådespelare Tack Crossing Boarders för allt ni gör för att varje individ ska få leva fri från normernas bojor. Och tack för att ni gör det inte bara tydligt, uppkäftigt och krävande utan också väldigt roligt och snällt. Av alla lobbyister jag träffade var ni de tuffaste, tydligaste, roligaste och snällaste. Lycka till framöver! Maria Arnholm, partisekreterare Folkpartiet, Fd jämställdhetsminister. Ni har gjort ett grymt bra och viktigt arbete. Det som jag tycker är det mest imponerade av det ni gjort är Fatta-kampanjen. En oerhört viktig och central kampanj för att visa på sexuellt våld och sexuellt förtryck och vad man ska göra åt det. Och jag tror att vi kommer se förändring snart. Regler om oaktsamhet och samtycke i lagen borde vara självklart. När det blir verklighet då har ni gjort en stor del av jobbet för att det ska bli så. Det har varit en väldigt bra kampanj. Ni har till och med fått en partiledare, mig, att tatuera in fatta på benet. Jonas Sjöstedt, Partiledare Vänsterpartiet.
Besök jubileumsiten: www.crossingboarders.se/BirthdayParty Klippet på Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=wegPgqfLf3w