FATTA: Ett möte politikerna inte kan ställa in!

2 oktober 2013

Helgens uppmärksammade våldtäktsmål där sex tonårspojkar friats från alla misstankar har väckt starka reaktioner i hela landet. Folket sätter ner foten. Lagstiftning och normer måste förändras. Därför arrangerar initiativtagarna till FATTA-kampanjen en manifestation utanför riksdagen nu på måndag.

FATTA trappar upp och fortsätter kampen för en förändrad syn på sex och sexuellt våld. Tidigare i höst startade kollektivet Femtastic och stiftelsen Crossing Boarders kampanjen FATTA en uppmärksammad låt och musikvideo baserad på 150 anonyma berättelser om sex utan samtycke. Kampanjen är en reaktion på bristande sexualbrottslagstiftning och skeva normer som möjliggör det sexuella våldet.

Den friande våldtäktsdomen i helgen är både grym och obegriplig, men satt i ett sammanhang är den oändligt mycket mörkare. Det går inte att om och om igen efter bisarra sexualbrottsdomar konstatera att ”det har hänt igen”, för det händer hela tiden! Det finns två uppenbara slutsatser att dra. Ett, att det är något fel med våra normer som gör detta möjligt. Två, att den svenska sexuallagstiftningen är otillräcklig, säger Ida Östensson, grundare Crossing Boarders och initiativtagare FATTA.

På måndagsförmiddagen fattades beslut om att arrangera en högläsning av de 150 insamlade  berättelserna utanför riksdagen kommande måndag, den 7 oktober kl.11.00 och framåt. Berättelserna kommer också att lämnas över till regeringen tillsammans med musikvideon och inspelning från det politiska samtal FATTA arrangerade 13 september.

Måndagen den 7 oktober ger vi dem inget val. Här är mötet som inte går att ställa in. Vi samlar oss utanför riksdagen och läser upp berättelser som skickats anonymt till FATTA. Det är berättelser utan riksdagens formalia, att-satser eller vackra ord. Det är berättelser om sexuellt våld, förnedring och att inte få upprättelse. Detta är verkligheten, säger Vanessa Marko, grundare Femtastic och initiativtagare FATTA.

Första dygnet anslöt sig över 1000 personer till eventet på Facebook, och FATTA-sidan som öppnades samtidigt på Facebook har även den passerat 1000 medlemmar.

Det är uppenbart att detta är något som engagerar. Både sexualbrotten i sig och de juridiska efterspelen är tydliga tecken på att det inte står rätt till, och de som kan och har ansvar för göra något åt detta är våra folkvalda politiker. Det sexuella våldet pågår varje dag, och medan de utsatta ofta straffas resten av sina liv går förövarna fria. Vi har inte tid att vänta, säger Ida Östensson, grundare Crossing Boarders och initiativtagare FATTA.

FATTA-kampanjen använder sig av hashtag #FATTA på Twitter för att sprida information och för att uppmuntra en offentlig diskussion om frågorna kampanjen väcker.

Bifogad bild och ytterligare en pressbild finns att ladda med högupplöst påhttp://fatta.nu/press/ Youtube-klipp, Cleo Spoken Word: http://www.youtube.com/watch?v=3Bdd_9EIKv0 Fatta-grupp: https://www.facebook.com/fatta.nu Fatta-event: https://www.facebook.com/events/233507083467270/