Efter #MeToo – #Killmiddag för riksdagens manliga ledamöter

30 oktober 2017

Den senaste tiden har tusentals svenska flickor och kvinnor modigt delat med sig av berättelser om sexuella ofredanden och övergrepp på sociala medier genom användandet av hashtaggen #MeToo. Samtidigt har män lyst med sin frånvaro. Bakom varje sexuellt ofredande och övergrepp finns det en gärningsman. Det är pojkarna och männen som begår sexualbrotten som är roten till problemet med sexuellt våld. Inte flickorna och kvinnorna som blir utsatta.

#MeToo rörelsen visar tydligt att det är män som är både problemet och lösningen på hur vi bekämpar sexualbrott i Sverige. Riksdagens manliga ledamöter är förebilder och makthavare. De måste synas och höras i denna debatt för att det svenska samhället ska göra upp med kvävande manlighetsnormer.

Riksdagsledamot Robert Hannah och jämlikhetsstiftelsen Make Equal bjuder därför in riksdagens manliga ledamöter till #Killmiddag i riksdagen.

- #Killmiddag är ett sätt för män att i en trygg miljö kunna umgås och prata om hur det är att vara man utifrån olika teman. Initiativet startades av jämlikhetsstiftelsen Make Equal som en reaktion på frustrationen som väcktes av de sexuella övergreppen som kvinnor och flickor utsätts för. Ambitionen med #killmiddag är att ge killar och män chansen att börja med sig själva i kampen för ett jämställt och jämlikt samhälle, säger Ida Östensson, grundare av Make Equal.

- Vi manliga politiker måste ta större ansvar för att stoppa sexuella trakasserier mot kvinnor och flickor. På riksdagens seminarier om våld mot kvinnor och hedersvåld är det nästan aldrig några manliga ledamöter närvarande. Vi har idag runt 200 manliga ledamöter i riksdagen. Jag har därför bokat Nubiska hallen som tar 100 platser för killmiddag och räknar med att vi fyller salen. Det är dags att manliga politiker också tar ansvar och jobbar politiskt mot mäns våld mot kvinnor. Svenska medier kommer bjudas in till seminariet och det är därför upp till bevis. Bryr man sig om denna samhällsfråga så ser man till att komma, säger riksdagsledamot Robert Hannah.

Killmiddagen kommer börja med ett par berättelser ur verkligheten och inspirerande tips på vad du som man kan göra för att främja en samtyckeskultur. Svenska medier bjuds in att delta under denna del. Därefter kommer ledamöterna ha killmiddag i grupp. Samtalet leds av Make Equals grundare Ida Östensson.

Varmt välkomna,

Robert Hannah, riksdagsledamot

Ida Östensson, ordförande av Make Equal

Datum:                                           tisdagen den 7 november

Tid:                                                   18.00 – 19.30

Plats:                                               Nubiska hallen, Riksgatan 2, våning 9

Anmälan görs till:  senast måndagen den 6 november

Läs mer om #killmiddag här: www.killmiddag.se