Efter boken, nu kommer spelet “Allt vi inte pratar om”

23 augusti 2018

Vilka förväntningar finns det på att vara man? Och vad innebär det? När boken ”Allt vi inte pratar om” gavs ut i våras blev den snart en snackis i fikarum och tv-soffor. Nu kommer spelet på samma tema. Spelet består av en kortlek med 60 samtalskort och riktar sig som boken till killar och män. “Allt vi inte pratar om” vill skapa en trygg miljö för killar och män att börja prata om ämnen som skörhet, sex, kärlek, ego och flyktvägar. Frågorna är en förlängning av konceptet #killmiddag som använts av tusentals män och killar runt om i Sverige. Thor Rutgersson är en av författarna till boken Allt vi inte pratar om:
- Jag vet av egen erfarenhet att det kan vara svårt att prata om saker som sex och gränser, skam och sorg, avundsjuka och andra känslor. Det var bland annat därför jag ville göra boken, för att utmana mig själv. Med det spelet blir det lättare än någonsin att börja prata om allt killar och män vanligen inte pratar om. Här finns frågorna som öppnar upp samtalet.
Make Equal har sedan 2016 uppmanat män och killar att träffas över killmiddagar för att prata om saker som män vanligen inte diskuterar med varandra. Arbetet med #killmiddag var också det som födde idén till satsningen Allt vi inte pratar om.
– Det är många män som hör av sig och berättar att de medverkat på en Killmiddag eller läst boken. De säger att det är för första gången de haft djupa samtal med andra män. Vi är övertygade om att det är där vi måste börja för att nå ett jämställt samhälle. Därför är vi glada att nu kunna erbjuda en samtalsguide i fickformat som är enkel att använda och kan tas med överallt, säger Kristina Wicksell från Make Equal.
I samband med att spelet släpps sätts också affischer upp i 10 städer i Sverige. Affischerna utgår från några av frågeställningarna från kortleken och är tänkta att uppmana till eftertanke. Spelet ”Allt vi inte pratar om” släpps den 23 augusti och är en del av satsningen med samma namn. ”Allt vi inte pratar om” görs av jämlikhetsstiftelsen Make Equal och Bonnier Brands, tillsammans med föreningen FATTA som kämpar för en samtyckeskultur.   Om Make Equal: Make Equal är lösningsfokuserade jämlikhetsexperter som jobbar för – och uppmanar till –  praktiskt jämlikhetsarbete. De är experter på att komma på och genomföra innovativa samhällsförändrande idéer. Utan pekpinnar, med fokus på att fler ska vilja och kunna engagera sig. Målet är ett samhälle där alla slipper diskriminering och kan nå sin fulla potential. Om Allt vi inte pratar om: Allt vi inte pratar om är en förlängning av #killmiddag för att bredda och fördjupa samtalet. En satsning i form av en bok, en podcast och ett spel för killar och män som vill göra upp med mansnormen och bidra till en samtyckeskultur.   För mer information, intervjuer eller recensionsexemplar, kontakta: Thor Rutgersson, författare till boken 073 0732731, Linn Widén, Bonnier Brands