Ålänning får stöd av Make Equal för bok om samtycke

3 maj 2016

Hanna Lundberg från Åland är en av de många unga som tog chansen att förverkliga sitt projekt för ett mer jämställt samhälle. Nu tilldelas Lundberg 20 000 kronor och en handplockad mentor av Make Equal Projects för sitt projekt som ska resultera i en bok om samtycke.

Jag tycker det är fantastiskt att Make Equal Projects lyfter fram ungas idéer. När jag fick beskedet om att jag skulle få ekonomiskt stöd och en mentor för mitt projekt blev jag chockad och superglad. Egentligen ville jag bara springa ut på gatan och skrika "allt som inte är ett ja är ett nej, ni kan läsa min bok om ni inte fattar!". Det gjorde jag tyvärr inte, men det är en härlig känsla, säger projektledare Hanna Lundberg.

Tanken är att boken på ett enkelt och tydligt sätt ska klargöra vad samtycke är och hur det kan inhämtas. Boken riktar sig främst till ungdomar i högstadie- och gymnasieåldern, men passar alla som vill lära sig mer om samtycke.

Jag har engagerat mig i samtyckesfrågan i allt från uppsatser i skolan och diskussioner på fester till att föreläsa och jobba med frågan i Uppsala tjejjour och Fatta. Jag har inspirerats jättemycket av personer omkring mig som jobbar med frågan och har fått upp ögonen för vilket behov det finns av att prata om samtycke. Jag vill att alla ska förstå vad samtycke är, därför vill jag skriva en lättillgänglig bok som alla kan ta del av, fortsätter Hanna Lundberg.

Boken ligger dessutom helt rätt i tiden med ett nytt lagförslag om samtycke på agendan och kan komma att fylla en viktig funktion i implementeringen av begreppet.

Make Equal Projects är ett projekt som är till för att unga som brinner för jämställdhet ska få möjlighet att genomföra sina idéer och vara med i förändringen mot ett jämlikt och jämställt samhälle. Projektet drivs av Make Equal och finansieras av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällefrågor, MUCF.