Make Equal avgjort: 100 000 kronor till ungas jämställdhetsprojekt

28 januari 2015

Vad händer om unga får chansen att utforma projekt för att möta de jämställdhetsproblem de själva upplever? Det ville jämställdhetsstiftelsen Crossing Boarders få reda på och startade Make Equal. Idag presenteras sju projekt som får dela på 100 000 kronor för att förverkliga sina idéer tillsammans med handplockade mentorer som handleder genom genomförandet. Unga tillhör de grupper som ofta ställs utanför när samhällsproblem ska definieras, och lösningar på dem formuleras. Ett sådant exempel är jämställdhetsfrågor. Crossing Boarders tog därför initiativ till Make Equal dit unga kan skicka sina egna projektidéer om jämställdhet. Under höstterminen trillade ett stort antal idéer in varav 28 kvalificerade sig till omröstning på hemsidan. Nu är omröstningen avgjord.
– Det har varit otroligt spännande och lärorikt att sätta sig in i de projektidéer som skickats in till Make Equal. Bland projekten finns allt från folkbildningsinsatser för att förändra synen på mens och normkritisk spelutveckling till en feministisk ordbok, teateruppsättningar och en muslimsk feministisk antologi. Vi har bara lyft på locket lite och ser en otrolig mångfald av idéer. Make Equal visar att vi har allt att vinna på att skapa plattformar för unga som aktörer i jämställdhetspolitiken, säger Niklas Berg, projektledare för Make Equal på Crossing Boarders.
Tre projekt tilldelas 20 000 kronor vardera:
Det är på tiden att samhället inte bara pratar om unga hela tiden utan att vi unga istället ges utrymme att tala till samhället och för det behövs en egen plattform. Jag tror vi är många som är frustrerande över hur vardagen ser ut för dagens ungdomar och vi som jobbar med K-kompassen tycker det är jätteviktigt med alla initiativ som stärker unga i rollen som självständiga aktörer, säger Evelina Bergström Kristiansson, Stockholm
Ytterligare fyra projekt tilldelas 10 000 kronor vardera:
– Make Equal möjliggörs med hjälpa av stöd från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) men tyvärr är våra resurser begränsade. Det finns strålande projektidéer som vi tyvärr inte kommer att kunna stödja ekonomiskt. Vi söker därför sponsorer som per 10 000 kronor kan handplocka och förverkliga projekt, säger Niklas Berg, projektledare för Make Equal på Crossing Boarders.
Besök Make Equals hemsida www.makeequal.se för att läsa om alla projekten.