Över 1 000 män föreslår åtgärder för en framtid med samtyckeskultur!

27 oktober 2017

Mitt i revolutionen som är #metoo har män sökt ett sätt att bidra eller svara – kanske reagera – utan att stjäla utrymme, trigga eller förringa de viktiga berättelser som växer fram. Jämlikhetsstiftelsen Make Equal startade under torsdagen för en vecka sedan en anonym enkät där de uppmanade män att skriva vad de konkret tänker göra för att bryta destruktiva mönster och främja en samtyckeskultur. I en debattartikel uppmanade författaren och frilansskribenten Thor Rutgersson alla män att delta:  
Vi kan skriva saker på Facebook hur mycket som helst. Det spelar ingen roll om vi inte fattar att vi fortfarande är fast i en grabbig jargong med sexistiska skämt och objektifiering av kvinnor. Vi tror att allt det här handlar om några andra. Men alla tjejer och utsatta vet att det handlar om oss. Det är dags att vi vågar inse det – så att vi kan göra något åt det.”
På en vecka kom mer än 1 000 svar in, som berör bland annat språkbruk, självrannsakan och  normer. Ida Östensson, ordförande på Make Equal, kommenterar resultatet så här:
 ”Män måste vara med och driva arbetet för en samtyckeskultur. Det här är ett steg på vägen. Vi ser positivt på att över 1 000 män har stannat upp och uttalat något konkret de personligen tänker göra för att skapa förändring”.
Svaren i enkäten kommer att användas i satsningen Allt vi inte pratar om, som offentliggörs våren 2018. Satsningen är ett samarbete mellan Make Equal, Studiefrämjandet och Thor Rutgersson. Även nykterhetsorganisationen IOGT-NTO finns med som en part i samarbetet. Du kan fortfarande bidra med dina tankar genom att besöka tinyurl.com/alltviintepratarom.   Kontakt Ida Östensson, ordförande Make Equal 070 544 07 98 www.makeequal.se Thor Rutgersson, författare och frilansskribent 073 073 27 31 www.thorrutgersson.om
[caption id="attachment_2032" align="alignleft" width="2000"]Fr. v. Thor Rutgersson, Ida Östensson, Marcus Pehrsson & Jonas Kofod. Foto: Burt von Bolton Fr. v. Thor Rutgersson, Ida Östensson, Marcus Pehrsson & Jonas Kofod. Foto: Burt von Bolton[/caption]